top of page

הפרשות נרתיקיות: הבנת התופעה, הגורמים והטיפולים

הפרשות נרתיקיות הן תופעה טבעית המתרחשת אצל נשים בשלב זה או אחר במהלך חייהן. בדרך כלל, הפרשות נרתיקיות משמשות לשמירה על סביבה נרתיקית בריאה, אך כאשר הן הופכות לטורדניות או לא תקינות, הן עשויות להיות סימן למצב רפואי שדורש טיפול. במאמר זה נבחן את התופעה, הגורמים השכיחים לה, ההבדלים בין הפרשות תקינות וחריגות, וכן את האפשרויות השונות לטיפול.



צעירה יושבת על מדרכה ברחוב עירוני, לובשת חולצת פלנל משובצת בגווני אדום וכחול, ג'ינס קרוע ונעליים חומות, נראית מהורהרת.

הפרשה נרתיקית תקינה.

הפרשה תקינה מופרשת מצוואר הרחם ומשתנה כתלות בהורמונים. אסטרוגן גורם להפרשה מוגברת דלילה ופרוגסטרון מיבש את ההפרשה. השינויים כל כך אופיניים שאפשר לפי סוג ההפרשה לדעת באיזה שלב במחזור את נמצאת. ימים 1-4 לאחר סיום הוסת ההפרשה יבשה ומעט דביקה. ימים 4-6 הפרשה דביקה לחה ולבנה. ימים 7-9 הפרשה קרמית כמו יוגורט, רטובה ועכורה. ימים 10-24 הפרשה מאד רטובה ונמתחת (כמו חלבון ביצה נע). ימים 15-28 הפרשה יבשה.


הפרשות נרתיקיות: מה נחשב לטורדני?

הפרשות נרתיקיות תקינות הן בדרך כלל שקופות או לבנות, ללא ריח חריף, ולא גורמות לתחושת אי נוחות. ככלל, כאמור ההפרשות הנרתיקיות משתנות לפי שלב המחזור החודשי, רמות ההורמונים בגוף, הריון או חומציות הנרתיק. עם זאת, כאשר ההפרשות הופכות לסמיכות, בעלות צבע (צהוב, ירוק, חום), בעלות ריח בואש או מלוות בגירוי, תחושת חום או כאב, מדובר בהפרשות חריגות. במקרים כאלה, מדובר לרוב בתסמין של זיהום.


סימפטומים של הפרשות נרתיקיות חריגות

הסימפטומים השכיחים להפרשות נרתיקיות טורדניות כוללים:

  • שינוי בצבע – הפרשות שצבען חורג מהנורמה, כמו צהוב, ירוק או חום.

  • ריח לא נעים – הפרשות שמלוות בריח חזק ולא נעים, כמו ריח דגים או ריח חמוץ.

  • עיבוי – הופעת הפרשות סמיכות או ג'ליות.

  • גירוי – תחושת גירוד, צריבה או כאב בנרתיק או סביב אזור הפות.

  • כאב במהלך קיום יחסי מין – אי נוחות או כאב בעת קיום יחסי מין.


הפרשות נרתיקיות חריגות יכולות להיגרם ממגוון גורמים:

גורמים שכיחים:

  1. ריבוי חידקית בנרתיק- BV:

    זהו הגורם השכיח ביותר להפרשה נרתיקית. לרוב הפרשה זו מלווה בריח חריף (דגים, ריח חמוץ). עקב חוסר איזון בין החיידקים "הטובים" לחיידקים ה"רעים" יש ריבוי של חיידקים "רעים" שגורם להפרשות צהבהבות בעלות ריח רע. חיידקי הגארדנרלה הם הגורם השכיח לדלקת נרתיק זו. חוסר האיזון יכול להיגרם מסיבות שונות כמו שינויים הורמונלים, שינויים בתזונה ופעמים רבות ריבוי חיידקים זה נגרם משימוש במוצרי היגיינה אינטימיים לנרתיק. הפרשות אלו אינן מועברות ביחסי מין ואינן מדבקות.


  2. פטרת נרתיקית (קנדידה):

    אחד הגורמים השכיחים להפרשות סמיכות ובלתי נעימות. הפטרת נגרמת על ידי פטריית קנדידה, והיא בדרך כלל מלווה בגירוי, גירוד וצריבה. הפטרת נפוצה במיוחד בנשים שלוקחות אנטיביוטיקה, אך גם שינויים הורמונליים, הריון, ושינויי תזונה יכולים להוות גורם סיכון. הפטרת הנרתיקית איננה מחלת מין ואיננה עוברת בין בני זוג.


  3. טריכומוניאזיס:

    זיהום הנגרם על ידי טפיל בשם טריכומונס, אשר יכול לגרום להפרשות ירוקות עם ריח רע לעיתים עם קצף. הפרשות אלו נחשבות כמחלת מין ועוברות במגע מיני, לכן יש לטפל גם בבן הזוג.


  4. אלרגיות או רגישות:

    לעיתים יש נשים שיכולות לפתח תגובות אלרגיות למוצרי היגיינה, חומרים כימיים או דיאודורנטים הנמצאים במוצרי הגיינה אינטימיים.


גורמים נדירים:

  1. דלקת באגן:

    זיהומים במערכת הרבייה כמו זיהום ברחם והחצוצרות עשויים לגרום גם להפרשות נרתיקיות חריגות. אך לרוב מלווה גם בתסמינים אחרים כמו כאבי בטן תחתונה, חום, בחילות והקאות וכו.


  2. סרטן צוואר הרחם:

    במקרים נדירים, פרות חריגות יכולות להיות סימן למצב חמור יותר, כמו סרטן צוואר הרחם, במיוחד אם ההפרשות מלוות בדימום לאחר יחסי מין או כאבים חזקים.

אפשרויות טיפול

הטיפול בהפרשות נרתיקיות חריגות משתנה בהתאם לגורם שלהן. כל טיפול יתואם למצב הרפואי של המטופלת, כך שחשוב לפנות לרופא גינקולוג לצורך אבחון מדויק.


טיפולים תרופתיים:

  1. נגד פטרת (קנדידה):

    טיפול בפטרת הנרתיק יכול לכלול תרופות אנטי-פטרייתיות, כמו קרמים (אגיסטן), נרות נרתיקיות (נרות אגיסטן) או כדורים פומיים (למשל, פלוקונאזול).


  2. נגד דלקת חיידקית (BV):

    הטיפול בBV כולל בדרך כלל אנטיביוטיקה מקומית בג'ל (זידובל) או נרות (דלצין) ניתן לטפל גם דרך הפה כמו במטרונידזול או קלינדמיצין.


  3. נגד טריכומוניאזיס:

    במקרים של טריכומוניאזיס יינתן טיפול אנטי-פרזיטי באמצעות תרופות דרך הפה כמו מטרונידזול או טינידאזול.


אמצעים טבעיים לשמירה על בריאות הנרתיק

בריאות הנרתיק חשובה לשמירה על איזון ביולוגי במערכת הרבייה הנשית. שימוש בטכניקות טבעיות יכול לסייע בשמירה על סביבה נרתיקית בריאה, למנוע זיהומים ולהקל על תסמינים קיימים. הנה כמה אמצעים טבעיים שיכולים לעזור בשמירה על בריאות הנרתיק:


  1. תזונה מאוזנת:

    תזונה עשירה בפירות, ירקות, חלבונים ודגנים מלאים מספקת את החומרים המזינים הדרושים לתפקוד תקין של מערכת החיסון. חומציות האוכל יכולה להשפיע על חומציות הנרתיק, ולכן חשוב להימנע ממזון מעובד ושומני.


  2. פרוביוטיקה:

    חיידקים פרוביוטיים מסייעים בשמירה על מאזן חיידקי בריא בנרתיק. תוספי פרוביוטיקה או מאכלים כמו יוגורט טבעי, קפיר, ירקות כבושים עשויים לשפר את הבריאות הנרתיקית על ידי קידום הצמיחה של חיידקים טובים.


  3. שום:

    לשום יש תכונות אנטי-פטרייתיות ואנטי-חיידקיות, והוא יכול לסייע במניעת זיהומים פטרייתיים ונרתיקיים, כמו קנדידה. ניתן להשתמש בשום כחלק מהתפריט היומי, או להשתמש בו באופן מקומי, אך יש להיזהר משימוש מופרז.


  4. תמצית תה עץ התה:

    תה עץ התה ידוע בתכונותיו האנטי-חיידקיות והאנטי-פטרייתיות, וניתן להשתמש בו לטיפול בנרתיק ובאזורים אינטימיים אחרים, כמו גם לשימוש חיצוני כקומפרס או קרם להקלה על גירויים.


  5. מים חמים ומלח:

    אמבטיות ישיבה במי מלח יכולים לעזור בהקלת דלקות מקומיות ובשמירה על סביבה נרתיקית נקייה. המלח עוזר להרגיע גירויים ולמנוע את התפשטות הזיהום.


  6. היגיינה אישית:

    שמירה על היגיינה נכונה יכולה למנוע הצטברות חיידקים או פטריות. יש להימנע משימוש במגבונים עם כימיקלים, ולנקות את האזור הפנימי בלבד במים חמימים וללא סבון חזק.


  7. לבוש מתאים:

    הלבשה תחתונה מבד טבעי, כמו כותנה, מאפשרת לאזור הנרתיק לנשום ומפחיתה את הסיכון לזיהומים פטרייתיים. כדאי להימנע מלבוש צמוד מדי שגורם ללחות ממושכת באזור.


סיכום

הפרשות נרתיקיות חריגות הן תופעה נפוצה, אך יש להבין כי לא כל הפרשה חריגה מעידה על בעיה חמורה. חשוב להבחין בין הפרשות תקינות להפרשות חריגות, ולהתייעץ עם רופא גינקולוג אם יש ספק או תחושת חוסר נוחות. אבחון נכון יכול להוביל לטיפול המתאים, בין אם תרופתי או טבעי, ולהקל על התסמינים בצורה משמעותית.


Comments


ד"ר גלעד פילמר
  • Facebook
  • LinkedIn

ד"ר גלעד פילמר 2025

 קישור לאתר לחוות דעת על רופאים

שעות ומיקומים

מכבי

מכבי בנשר. דרך השלום 16 נשר. ימי רביעי 16:30- 19:00

מכבי בעתלית. רחוב הזית 63 עתלית. ימי שישי 09:00- 12:00

יעוץ אורוגניקולוגי ואורודינמיקה במרכז המכונים בגרנד קניון בחיפה. דרך שמחה גולן 54, חיפה. ימי שני 08:00- 12:00

יעוץ אורוגניקולוגי. מרכז בריאות האישה בקרית מוצקין. שדרות בן גוריון 80 קרית מוצקין. ימי שני 14:00- 16:00

​​

שרפ+

קניון לב המפרץ חיפה. ימי ג' 16:30-20:00

טלפון לקביעת תורים 03-5117951

בכל שאלה צרי איתי קשר כאן

bottom of page